Μαγνήσιο

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μαγνήσιο

Health is beauty blog
Το μαγνήσιο, είναι ένα στοιχείο το οποίο βρίσκεται άφθονο στο ανθρώπινο σώμα, βρίσκεται επίσης σε πολλά τρόφιμα, προστίθεται σε προϊόντα διατροφής που διατίθενται ως συμπληρώματα διατροφής, και υπάρχει σε ορισμένα φάρμακα (όπως αντιόξινα και καθαρτικά). Το μαγνήσιο είναι ένας συμπαράγοντας σε περισσότερα από 300 ενζυμικά συστήματα που ρυθμίζουν τις διαφορετικές βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεϊνικής σύνθεσης, της λειτουργίας μυών και νεύρων, του ελέγχου γλυκόζης αίματος, και της ρύθμισης της πίεσης του αίματος .
 
Το μαγνήσιο χρειάζεται για την παραγωγή ενέργειας, την οξειδωτική φωσφορυλίωση και τη γλυκόλυση. Συμβάλλει στη δομική ανάπτυξη των οστών και απαιτείται για τη σύνθεση του DNA, RNA, και το αντιοξειδωτικό γλουταθειόνη. Το μαγνήσιο διαδραματίζει επίσης έναν ρόλο στην ενεργό μεταφορά των ιόντων ασβεστίου και καλίου στις μεμβράνες κυττάρων, μια διαδικασία που είναι σημαντική στην νευρική ώση, τη συστολή μυών, και τον κανονικό καρδιακό ρυθμό.
 
Πηγές μαγνησίου
 
Τρόφιμα
 
Το μαγνήσιο βρίσκεται σε φυτικές και ζωικές τροφές και σε ποτά. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, είναι καλές πηγές μαγνησίου. Σε γενικές γραμμές, τα τρόφιμα που περιέχουν διαιτητικές ίνες παρέχουν μαγνήσιο. Το μαγνήσιο προστίθεται επίσης σε μερικά δημητριακά πρωινού και άλλα εμπλουτισμένα τρόφιμα.
 
Ορισμένα μεταλλικά, και εμφιαλωμένα νερά μπορεί επίσης να είναι πηγές μαγνησίου, αλλά η ποσότητα του μαγνησίου στο νερό ποικίλλει ανάλογα με την πηγή και το εμπορικό σήμα (που κυμαίνονται από 1 mg / L σε περισσότερα από 120 mg / L).
 
Περίπου το 30% έως 40% του διαιτητικού μαγνησίου που καταναλώνεται απορροφάται συνήθως από το σώμα
 
Πηγές μαγνησίου σε τρόφιμα
Τρόφιμα                Χιλιοστόγραμμα(mg)
                                 ανά μερίδα             Ποσοστό   DV*
            
Αμύγδαλα, ξηρά
ψημένα, 1 ουγγιά                  80                         19
            
Σπανάκι βραστό,
1/2 φλιτζάνι                          78                         19
            
Κάσιους, ξηρό
ψητό, 1 ουγκιά                      74                         18
            
Φιστίκια, λάδι
ψημένα, 1/4 φλιτζάνι             63                        15
            
Δημητριακά,
τεμαχισμένο σιτάρι, 2
μεγάλα μπισκότα                   61                        15
            
Γάλα σόγιας, απλό
ή βανίλια, 1 φλιτζάνι               61                       15
            
Μαύρα φασόλια,
μαγειρεμένα,
1/2 φλιτζάνι                           60                        14
            
Φυστικοβούτυρο,
2 κ.σ.                                      49                        12
            
Πατάτα, ψημένη
με φλούδα, 3,5 ουγγιές            43                       10
            
Ρύζι, καφέ, μαγειρεμένο,
1/2 φλιτζάνι                             42                      10
            
Γιαούρτι, απλό,
χαμηλά λιπαρά,
8 ουγγιές                                  42                      10
            
Δημητριακά πρωινού,
εμπλουτισμένα με
το 10% του DV
για το μαγνήσιο,
1   μερίδα                                 42                      10
            
Πλιγούρι βρώμης                     36                        9
            
Φασόλια, κονσέρβα,
1/2 φλιτζάνι                             35                       8
            
Μπανάνα, 1 μέτριο                  32                       8
            
Σολομός, Ατλαντικού,
εκτροφής,
Μαγειρεμένος, 3 ουγγιές           26                       6
            
Γάλα, 1 φλιτζάνι                       24–27                 6
            
Σταφίδες, 1/2 φλιτζάνι              23                        5
            
Ψωμί ολικής αλέσεως,
1 φέτα                                      23                        5
            
Αβοκάντο, σε κύβους,
1/2 φλιτζάνι                             22                         5
            
Στήθος κοτόπουλου,
ψητό, 3 ουγγιές                        22                         5
            
Μοσχαρίσιος κιμάς,
90% άπαχος,
ψημένος στο τηγάνι,
3 ουγγιές                                 20                          5
            
Μπρόκολο,
ψιλοκομμένο και
μαγειρεμένο,
1/2 φλιτζάνι                            12                           3
            
Ρύζι, λευκό,
μαγειρεμένο,
1/2 φλιτζάνι                            10                            2
            
Μήλο, 1 μεσαίο                       9                              2
            
Καρότο, ωμό,
1 μέτριο                                   7                              2
       
 
*DV = Ημερήσια Αξία. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανέπτυξε το DVs για να βοηθήσει τους καταναλωτές να συγκρίνουν το θρεπτικό περιεχόμενο των τροφίμων και των συμπληρωμάτων διατροφής στο πλαίσιο μιας συνολικής διατροφής. Το DV για το μαγνήσιο στις νέες ετικέτες Διατροφικών Δεδομένων και Διατροφικών Πληροφοριών και χρησιμοποιείται για τις τιμές του Πίνακα είναι 420 mg για ενήλικες και παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω. Το FDA απαιτεί οι κατασκευαστές να χρησιμοποιούν αυτές τις νέες ετικέτες από τον Ιανουάριο του 2020, αλλά οι εταιρείες με ετήσιες πωλήσεις κάτω από 10 εκατομμύρια δολάρια μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις παλιές ετικέτες που απαριθμούν ένα μαγνήσιο DV των 400 mg μέχρι τον Ιανουάριο του 2021. Το FDA δεν απαιτεί στις ετικέτες τροφίμων να υπάρχει η περιεκτικότητα σε μαγνήσιο εκτός αν το μαγνήσιο έχει προστεθεί στα τρόφιμα. Τα τρόφιμα που παρέχουν το 20% ή περισσότερο του DV θεωρούνται υψηλές πηγές του θρεπτικού συστατικού, αλλά τα τρόφιμα που περιέχουν χαμηλότερα ποσοστά του DV συμβάλλουν επίσης σε μια υγιεινή διατροφή.

 
Συμπληρώματα διατροφής
 
Συμπληρώματα μαγνησίου είναι διαθέσιμα σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένου του οξειδίου του μαγνησίου, του κιτρικού άλατος, και του χλωριούχου. Ο πίνακας με τις Διατροφικές Πληροφορίες σε ένα διαιτητικό συμπλήρωμα δηλώνει την ποσότητα του στοιχείου του μαγνησίου στο προϊόν και όχι το βάρος ολόκληρης της ένωσης μαγνησίου που περιέχει.
 
Η απορρόφηση του μαγνησίου από διαφορετικά είδη συμπληρωμάτων μαγνησίου ποικίλλει. Οι μορφές μαγνησίου που διαλύονται καλά σε υγρό απορροφώνται περισσότερο στο έντερο από τις λιγότερο διαλυτές μορφές. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το μαγνήσιο στο ασπαρτικό, κιτρικό, γαλακτικό άλας, και οι χλωριούχες μορφές του απορροφώνται περισσότερο και είναι πιο βιοδιαθέσιμο από το οξείδιο του μαγνησίου και το θειικό μαγνήσιο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι πολύ υψηλές δόσεις ψευδαργύρου από συμπληρώματα (142 mg/ημέρα) μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση του μαγνησίου και να διαταράξουν την ισορροπία μαγνησίου στο σώμα
 
Φάρμακα
 
Το μαγνήσιο είναι ένα κύριο συστατικό σε ορισμένα καθαρτικά. Το Γάλα Μαγνησίας, για παράδειγμα, παρέχει 500 mg στοιχειακού μαγνησίου (ως υδροξείδιο του μαγνησίου) ανά κουταλιά της σούπας, οι οδηγίες προτείνουν λήψη έως και 4 κουταλιές της σούπας/ ημέρα για εφήβους και ενήλικες (Αν και μια τέτοια δόση μαγνησίου είναι πολύ πάνω από το ασφαλές ανώτερο επίπεδο, μέρος του μαγνησίου δεν απορροφάται λόγω της καθαρτικής δράσης του φαρμάκου.). Μαγνήσιο περιλαμβάνεται επίσης και σε ορισμένες θεραπείες για καούρα και στομαχικές διαταραχές λόγω δυσπεψίας.
 
Ανεπάρκεια μαγνησίου
 
Συμπτώματα από ανεπάρκεια μαγνησίου λόγω της χαμηλής διαιτητικής πρόσληψης σε κατά τα άλλα-υγιείς ανθρώπους είναι σπάνιο, διότι τα νεφρά περιορίζουν την απέκκριση από το ουροποιητικό αυτού του στοιχείου. Ωστόσο, συνήθως χαμηλές προσλήψεις ή υπερβολικές απώλειες μαγνησίου λόγω ορισμένων συνθηκών υγείας όπως, χρόνιος αλκοολισμός, και / ή η χρήση ορισμένων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια μαγνησίου.
 
Τα πρώιμα σημάδια ανεπάρκειας μαγνησίου περιλαμβάνουν απώλεια όρεξης, ναυτία, έμετο, κόπωση και αδυναμία. Καθώς η ανεπάρκεια μαγνησίου επιδεινώνεται, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, μυϊκές συσπάσεις και κράμπες, επιληπτικές κρίσεις, αλλαγές προσωπικότητας, μη φυσιολογικοί καρδιακοί ρυθμοί και στεφανιαίοι σπασμοί μπορούν να συμβούν. Σοβαρή ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε υπασβεστιαιμία ή υποκαλιαιμία (χαμηλά επίπεδα ασβεστίου ορού ή καλίου, αντίστοιχα).
 
Ομάδες κινδύνου για ανεπάρκεια μαγνησίου
 
Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να εμφανιστεί όταν οι προσλήψεις πέφτουν κάτω από το RDA, αλλά είναι πάνω από το ποσό που απαιτείται για την αποφυγή εμφανούς ανεπάρκειας. Οι ακόλουθες ομάδες είναι πιο πιθανό από ό, τι άλλες να διατρέξουν κίνδυνο ανεπάρκειας μαγνησίου, επειδή καταναλώνουν συνήθως ανεπαρκείς ποσότητες ή έχουν παθήσεις (ή λαμβάνουν φάρμακα) που μειώνουν την απορρόφηση μαγνησίου από το έντερο ή αυξάνουν τις απώλειές του από το σώμα.
 
Άτομα με παθήσεις γαστρεντερικού
 
Νόσος Crohn: Χρόνια διάρροια και η δυσαπορρόφηση λίπους
 
Εντεροπάθεια (κοιλιοκάκη) που οφείλεται σε ευαισθησία στην γλουτένη
 
Περιφερειακή εντερίτιδα
 
Εκτομή ή παράκαμψη του λεπτού εντέρου, ειδικά στον ειλεό, συνήθως οδηγεί σε δυσαπορρόφηση και απώλεια μαγνησίου.
 
Άτομα με διαβήτη τύπου 2
 
Άτομα με εξάρτηση από το αλκοόλ: Η κακή διαιτητική πρόσληψη και η διατροφική κατάσταση, τα γαστρεντερικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του εμέτου, της διάρροιας, και η στεατόρροια (λιπαρά κόπρανα) που προκύπτουν από παγκρεατίτιδα, νεφρική δυσλειτουργία με περίσσεια απέκκρισης μαγνησίου στα ούρα, εξάντληση των φωσφορικών αλάτων· ανεπάρκεια βιταμίνης D, οξεία αλκοολική κετοξέωση και υπεραλδοστερονισμός δευτερογενής ηπατικής νόσου μπορεί όλα να συμβάλουν στη μειωμένη κατάσταση του μαγνησίου.
 
Ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας: Η απορρόφηση μαγνησίου από το έντερο μειώνεται και η νεφρική απέκκριση μαγνησίου αυξάνεται με την ηλικία. Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν χρόνιες ασθένειες ή να λαμβάνουν φάρμακα που μεταβάλλουν την κατάσταση του μαγνησίου, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εξάντλησης του μαγνησίου.
 
Μαγνήσιο και Υγεία
 
Οι συνήθως χαμηλές προσλήψεις μαγνησίου προκαλούν αλλαγές στις βιοχημικές οδούς που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ασθένειας με την πάροδο του χρόνου.
 
Υπέρταση και καρδιαγγειακές παθήσεις
 
Η υπέρταση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο. Μελέτες μέχρι σήμερα, ωστόσο, έχουν διαπιστώσει ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μειώνουν την αρτηριακή πίεση, στην καλύτερη περίπτωση, σε μικρό μόνο βαθμό.
 
Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση των προοπτικών μελετών διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα μαγνησίου στον ορό συσχετίστηκαν σημαντικά με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και η υψηλότερη πρόσληψη μαγνησίου (έως περίπου 250 mg/ημέρα) συσχετίστηκαν με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων που προκλήθηκε από μειωμένη παροχή αίματος στον καρδιακό μυ.
 
Οι υψηλότερες προσλήψεις μαγνησίου μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε μια μετα-ανάλυση με συνολικά 241.378 συμμετέχοντες, η προσθήκη 100 mg/ημέρα μαγνησίου στη διατροφή συσχετίστηκε με 8% μειωμένο κίνδυνο συνολικού εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά ισχαιμικό και όχι αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο περιορισμός τέτοιων μελετών παρατήρησης, ωστόσο, είναι η πιθανότητα συγχύσεως με άλλα θρεπτικά συστατικά ή διαιτητικά συστατικά που θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
 
Μια μεγάλη, καλά σχεδιασμένη κλινική δοκιμή είναι απαραίτητη για την καλύτερη κατανόηση της συμβολής του μαγνησίου από τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία της καρδιάς και την πρωτογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.
 
Διαβήτης τύπου 2
 
Δίαιτες με υψηλότερες ποσότητες μαγνησίου σχετίζονται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, πιθανώς λόγω του σημαντικού ρόλου του μαγνησίου στο μεταβολισμό της γλυκόζης. Ο διαβήτης οδηγεί σε αυξημένες απώλειες μαγνησίου από το ουροποιητικό και η επακόλουθη ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να επηρεάσει την έκκριση και τη δράση της ινσουλίνης, επιδεινώνοντας έτσι τον έλεγχο του διαβήτη.
 
Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη όμως αναφέρει ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν τη συνήθη χρήση του μαγνησίου για τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου σε άτομα με διαβήτη. Σημειώνει επίσης ότι δεν υπάρχουν σαφείς επιστημονικές ενδείξεις ότι η προσθήκη βιταμινών και ανόργανων συστατικών ωφελεί τα άτομα με διαβήτη που δεν έχουν υποκείμενες διατροφικές ανεπάρκειες.
 
Οστεοπόρωση
 
Το μαγνήσιο εμπλέκεται στο σχηματισμό των οστών και επηρεάζει τις δραστηριότητες των οστεοβλαστών και των οστεοκλαστών. Το μαγνήσιο επηρεάζει επίσης τις συγκεντρώσεις τόσο της παραθορμόνης όσο και της δραστικής μορφής της βιταμίνης D, οι οποίες είναι σημαντικοί ρυθμιστές της ομοιόστασης των οστών. Αρκετές πληθυσμιακές μελέτες έχουν βρει θετικές συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης μαγνησίου και της οστικής πυκνότητας σε άνδρες και γυναίκες. Άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι γυναίκες με οστεοπόρωση έχουν χαμηλότερα επίπεδα μαγνησίου στον ορό από τις γυναίκες με οστεοπενία και εκείνων που δεν έχουν οστεοπόρωση ή οστεοπενία. Αυτά και άλλα ευρήματα δείχνουν ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την οστεοπόρωση.
 
Αν και περιορισμένες σε αριθμό μελέτες, δείχνουν ότι η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου από τρόφιμα ή συμπληρώματα μπορεί να αυξήσει την οστική πυκνότητα σε μετεμμηνοπαυσιακές και ηλικιωμένες γυναίκες. Για παράδειγμα, μια βραχυπρόθεσμη μελέτη διαπίστωσε ότι 290 mg/ ημέρα μαγνήσιο (ως κιτρικό μαγνήσιο) για 30 ημέρες σε 20 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με οστεοπόρωση μείωσε την απώλεια του οστού σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.
 
Ημικρανίες
 
Ανεπάρκεια μαγνησίου σχετίζεται με παράγοντες που προωθούν πονοκεφάλους, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης νευροδιαβιβαστών και της αγγειοσυστολής. Οι άνθρωποι που βιώνουν πονοκεφάλους ημικρανίας έχουν χαμηλότερα επίπεδα μαγνησίου ορού και ιστού από εκείνους που δεν έχουν.
 
Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με τη χρήση συμπληρωμάτων μαγνησίου για την πρόληψη ή τη μείωση των συμπτωμάτων της ημικρανίας πονοκεφάλους είναι περιορισμένη. Τρεις από τις τέσσερις μικρές, βραχυπρόθεσμες, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο δοκιμές βρήκαν μέτριες μειώσεις στη συχνότητα των ημικρανιών σε ασθενείς που έλαβαν έως 600 mg/ημέρα μαγνησίου. Οι συντάκτες μιας ανασκόπησης σχετικά με την προφύλαξη της ημικρανίας πρότεινε ότι η λήψη 300 mg μαγνησίου δύο φορές την ημέρα, είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να αποτρέψει τις ημικρανίες. Στην τεκμηριωμένη ενδεικτική ενημέρωση τους, η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας και η Αμερικανική Εταιρεία Κεφαλαλγίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με μαγνήσιο είναι "πιθανώς αποτελεσματική" για την πρόληψη της ημικρανίας. Επειδή η τυπική δόση μαγνησίου που χρησιμοποιείται για την πρόληψη της ημικρανίας υπερβαίνει το UL, αυτή η θεραπεία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο υπό τη διεύθυνση και την επίβλεψη ιατρού.
 
Κίνδυνοι για την υγεία από υπερβολικό μαγνήσιο
 
Πάρα πολύ μαγνήσιο από τα τρόφιμα δεν ενέχει κίνδυνο για την υγεία σε υγιή άτομα, επειδή τα νεφρά αποβάλουν την περίσσεια στα ούρα. Ωστόσο, υψηλές δόσεις μαγνησίου από συμπληρώματα διατροφής ή φάρμακα συχνά οδηγούν σε διάρροια που μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία και κοιλιακές κράμπες. Μορφές μαγνησίου πιο συχνά αναφέρθηκαν να προκαλούν διάρροια περιλαμβάνουν το ανθρακικό, γλυκονικό, χλωριούχο, και οξείδιο του μαγνησίου.
 
Πολύ μεγάλες δόσεις καθαρτικών και αντιόξινων που περιέχουν μαγνήσιο (συνήθως παρέχουν περισσότερα από 5.000 mg/ημέρα μαγνησίου) έχουν συσχετιστεί με τοξικότητα μαγνησίου, συμπεριλαμβανομένης της θανατηφόρας υπερμαγνησιαιμίας σε ένα αγόρι 28 μηνών και έναν ηλικιωμένο άνδρα. Τα συμπτώματα της τοξικότητας μαγνησίου, τα οποία συνήθως αναπτύσσονται μετά από συγκεντρώσεις ορού που υπερβαίνουν το 1,74–2,61 mmol / L, μπορεί να περιλαμβάνουν υπόταση, ναυτία, έμετο, έξαψη του προσώπου, κατακράτηση ούρων, ειλεό, κατάθλιψη, και λήθαργο πριν προχωρήσει σε μυϊκή αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή, ακραία υπόταση, καρδιακή αρρυθμία, και καρδιακή ανακοπή. Ο κίνδυνος τοξικότητας μαγνησίου αυξάνεται με μειωμένη νεφρική λειτουργία ή νεφρική ανεπάρκεια, επειδή η ικανότητα αφαίρεσης της περίσσειας μαγνησίου μειώνεται ή χάνεται.
 
Το FNB έχει θεσπίσει ULs για μαγνήσιο που ισχύουν μόνο για συμπληρωματικό μαγνήσιο για υγιή βρέφη, παιδιά και ενήλικες (βλέπε πίνακα).
 
Ανεκτά επίπεδα ανώτερης πρόσληψης (ULs) για συμπληρωματικό μαγνήσιο
 
Ηλικία           Άνδρας    Γυναίκα    Έγκυος    Θηλάζουσες
 
Birth to 12    Δεν έχει καθοριστεί  Δεν έχει καθοριστεί                        
months
1-3 χρόνια       65 mg      65 mg                    
 
4–8 ετών       110 mg     110 mg                 
 
9–18 years    350 mg     350 mg     350 mg     350 mg
 
19+ years      350 mg     350 mg      350 mg    350 mg
 
Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα
 
Διάφοροι τύποι φαρμάκων έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με τα συμπληρώματα του μαγνησίου ή να επηρεάσουν την κατάσταση του μαγνησίου. Μερικά παραδείγματα παρέχονται παρακάτω. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν αυτά και άλλα φάρμακα σε τακτική βάση θα πρέπει να συζητήσουν τις προσλήψεις μαγνησίου τους με τους ιατρούς τους.
 
Διφωσφονικά
 
Συμπληρώματα ή φάρμακα πλούσια σε μαγνήσιο μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση των διφωσφονικών του στόματος, όπως η αλενδρονάτη, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Η χρήση συμπληρωμάτων ή φαρμάκων πλούσιων σε μαγνήσιο και διφωσφονικών από του στόματος θα πρέπει να διαχωρίζεται κατά τουλάχιστον 2 ώρες.
 
Αντιβιοτικά
 
Το μαγνήσιο μπορεί να σχηματίσει αδιάλυτα σύμπλοκα με τετρακυκλίνες, όπως η δεμεκλοπκυκλίνη  και η δοξυκυκλίνη, καθώς και αντιβιοτικά κινολόνης, όπως η σιπροφλοξασίνη και η λεβοφλοξασίνη. Αυτά τα αντιβιοτικά πρέπει να λαμβάνονται τουλάχιστον 2 ώρες πριν ή 4–6 ώρες μετά από ένα συμπλήρωμα που περιέχει μαγνήσιο.
 
Διουρητικά
 
Χρόνια θεραπεία με διουρητικά βρόχου, όπως φουροσεμίδη και bumetanide, και θειαζιδικά διουρητικά, όπως υδροχλωροθειαζίδη και ethacrynic οξύ, μπορεί να αυξήσει την απώλεια μαγνησίου στα ούρα και να οδηγήσει σε εξάντληση μαγνησίου. Αντίθετα, τα διουρητικά με φειδωλό κάλιο, όπως η αμυλορίτη και η σπειρονολακτόνη, μειώνουν την απέκκριση μαγνησίου.
 
Αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPI)
 
Συνταγογραφούμενα φάρμακα αναστολέα αντλίας πρωτονίων (PPI), όπως η εσομεπραζόλη μαγνήσιο και λανσοπραζόλη, όταν λαμβάνεται για παρατεταμένες περιόδους (συνήθως περισσότερο από ένα χρόνο) μπορεί να προκαλέσει υπομαγνησαιμία. Σε περιπτώσεις που η FDA αναθεώρησε, τα συμπληρώματα μαγνησίου αύξησαν συχνά τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στον ορό που προκαλείται από τα PPI. Ωστόσο, στο 25% των περιπτώσεων, τα συμπληρώματα δεν αύξησαν τα επίπεδα μαγνησίου και οι ασθενείς έπρεπε να διακόψουν το PPI. Το FDA συμβουλεύει τους επαγγελματίες υγείας να εξετάζουν τη μέτρηση των επιπέδων μαγνησίου ορού των ασθενών πριν από την έναρξη της μακροχρόνιας θεραπείας PPI και να ελέγχουν τα επίπεδα μαγνησίου σε αυτούς τους ασθενείς περιοδικά.
 
Μαγνήσιο και υγιεινή διατροφή
 
Οι διατροφικές οδηγίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την περίοδο 2015-2020 για τους Αμερικανούς σημειώνουν ότι “Οι διατροφικές ανάγκες θα πρέπει να καλύπτονται κυρίως από τα τρόφιμα. Τα τρόφιμα σε θρεπτικές-πυκνές μορφές περιέχουν βασικές βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και διαιτητικές ίνες και άλλες φυσικές ουσίες που μπορεί να έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα εμπλουτισμένα τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να είναι χρήσιμα για την παροχή ενός ή περισσότερων θρεπτικών συστατικών που διαφορετικά μπορεί να καταναλωθούν σε λιγότερο από τις συνιστώμενες ποσότητες."
 
Οι διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές για τους Αμερικανούς περιγράφει ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο ως ένα που: Περιλαμβάνει ποικιλία λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, γάλα ή γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και έλαια.
 
Δημητριακά ολικής αλέσεως και σκούρα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά είναι καλές πηγές μαγνησίου. Το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα και το γιαούρτι περιέχουν μαγνήσιο επίσης. Μερικά έτοιμα προς κατανάλωση δημητριακά πρωινού είναι εμπλουτισμένα με μαγνήσιο.
 
Περιλαμβάνει μια ποικιλία πρωτεϊνούχων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των θαλασσινών, άπαχο κρέας και πουλερικά, αυγά, όσπρια (φασόλια και μπιζέλια), ξηρούς καρπούς, σπόρους, και προϊόντα σόγιας.
 
Αποξηραμένα φασόλια και όσπρια (όπως σόγια, ψητά φασόλια, φακές και φιστίκια) και ξηροί καρποί (όπως αμύγδαλα και κάσιους) παρέχουν μαγνήσιο.
 
Περιορίζει τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά, τα πρόσθετα σάκχαρα και το νάτριο.
 
Παραμένει εντός των καθημερινών θερμίδων σας.
Πηγές άρθρου:Επικοινωνία
Athens Pallini
15351
healthisbeautyblog@gmail.com
Άρθρα στο Blog
Επιστροφή στο περιεχόμενο