Εμβοές ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εμβοές ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες

Health is beauty blog
Ως εμβοές (βουητά) χαρακτηρίζεται η αίσθηση ακουστών ήχων στο αυτί ή στο κεφάλι που στην πραγματικότητα δεν έχουν προέλευση από το περιβάλλον. Αντικειμενικές θεωρούνται οι εμβοές όταν οι ήχοι αυτοί μπορούν να γίνουν αισθητοί και να εκτιμηθούν από τον εξεταστή με τη βοήθεια ορισμένων τεχνικών, ενώ υποκειμενικές εμβοές είναι ήχοι ακουστοί μόνο από τον ασθενή. Για λόγους θεραπευτικής στρατηγικής γίνεται προσπάθεια σήμερα να διαχωρίζονται οι οξείες εμβοές (έως 3 μήνες) από τις υποξείες (6-12 μήνες) και τις χρόνιες (περισσότερο από 12 μήνες), Μία εμβοή δεν πρέπει να συγχέεται με απώλεια ακοής, συχνά μάλιστα υπάρχει υπερακουσία (τόνοι, φυσήματα κλπ. γίνονται δυσάρεστα έντονα αισθητά).
 
Οι εμβοές περιγράφονται σαν συριστικές, σαν ήχος καμπάνας, σφυρίζοντες, σαν μουρμούρισμα, σαν πριόνισμα, σφύζοντες, συνεχείς ή διακοπτόμενες.
 
Μπορούν να εμφανίζονται μόνο το βράδυ κατά τον ύπνο, τη νύκτα (από αυτές μπορεί να έχουμε αφύπνιση), μόνο σε σωματική κόπωση, ή εντεινόμενες σε σωματική κόπωση, εξαρτώμενες από τη θέση, αύξηση έντασης εμβοών κατά τη λήψη οινοπνεύματος (ιδιαίτερα ερυθρού οίνου) κλπ.
   
Η πλειοψηφία των πασχόντων από εμβοές βιώνουν διάφορες ψυχολογικές παρενέργειες που μπορεί να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην καθημερινή τους ζωή. Μερικοί άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι πάσχουν από συναισθηματικά προβλήματα και κατάθλιψη. Ξαφνικά αισθάνονται όλη τους τη ζωή να επηρεάζεται από εμβοές. Φοβούνται ότι ο θόρυβος θα αυξηθεί με τα χρόνια και δεν θα εξαφανιστεί ποτέ και ότι σιγά-σιγά θα τρελαθούν. Μια εξήγηση για τα συναισθηματικά τους προβλήματα είναι ότι άλλοι άνθρωποι γενικά δεν γνωρίζουν την κατάσταση. Οι πάσχοντες αισθάνονται παραμελημένοι και ολομόναχοι με το πρόβλημά τους. Πολλοί δυσκολεύονται επίσης να διατηρήσουν τη συγκέντρωση, καθώς χρησιμοποιείται πολλή ενέργεια στον ενοχλητικό ήχο στα αυτιά και σιγά-σιγά αυτό αποστραγγίζει όλη την ενέργεια.
Η γενική κόπωση και η έλλειψη ενέργειας επηρεάζει τελικά τους φίλους και την οικογένεια. Η προσοχή τους απομακρυνθεί από τις δραστηριότητες εργασίας και αναψυχής. Μερικοί άνθρωποι γίνονται πολύ ευαίσθητοι σε ορισμένους ήχους όπως η συνεχής ομιλία ή η δυνατή μουσική και ως εκ τούτου αποφεύγουν τέτοιες κοινωνικές καταστάσεις.
Αισθάνονται εύκολα απομονωμένοι και πιστεύουν ότι οι εμβοές είναι το μεγάλο εμπόδιο στην κοινωνική τους ζωή.
 
Οι εμβοές έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής
 
Οι εμβοές έχουν σαφή αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ενηλίκων. Σχεδόν ένας στους τέσσερις αισθάνεται ότι επηρεάζεται αρνητικά από εμβοές.
 
Μια μελέτη που βασίστηκε σε αυτοαναφερθέντα δεδομένα από 2.800 συμμετέχοντες έδειξε ότι οι εμβοές επηρέασαν σχεδόν το 25 τοις εκατό των ενηλίκων της μελέτης σε κάποιο βαθμό. Εννέα τοις εκατό υπέφεραν από μέτριες έως σοβαρές εμβοές.
Ο αντίκτυπος των εμβοών στην ποιότητα ζωής αξιολογήθηκε μέσω εξετάσεων σωματικής και ψυχικής υγείας. Διαπιστώθηκε ότι οι φυσικές πτυχές επηρεάστηκαν περισσότερο από τις ψυχολογικές. Οι εμβοές επηρεάζουν σαφώς τους συμμετέχοντες περισσότερο από την άποψη του σωματικού πόνου και του επιπέδου άγχους παρά σε διανοητικό και συναισθηματικό επίπεδο.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι ο αντίκτυπος των εμβοών στην ποιότητα ζωής αυξάνεται με τη σοβαρότητα των εμβοών.
 
Εμβοές που επηρεάζουν την απόδοση της εργασίας
 
Οι εμβοές θέτουν προκλήσεις και στην εργασία. Πολλοί άνθρωποι με εμβοές φοβούνται για τις μελλοντικές προοπτικές εργασίας τους. Η θεραπεία και η συμβουλευτική είναι η λύση σε πολλά από τα προβλήματα.
 
Μεταξύ των ατόμων με εμβοές, το 42 τοις εκατό πιστεύει ότι οι εμβοές τους επηρεάζουν δυσμενώς τη δουλειά τους, σύμφωνα με μια διαδικτυακή βρετανική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Βασιλικό Εθνικό Ινστιτούτο Κωφών μεταξύ σχεδόν 900 ατόμων με εμβοές.
Πολλοί άνθρωποι με εμβοές κρατούν το πρόβλημά τους για τον εαυτό τους στο χώρο εργασίας τους. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 44 τοις εκατό των ερωτηθέντων δεν ενημέρωσαν τους εργοδότες ή τους συναδέλφους τους για τις εμβοές τους επειδή θεώρησαν ότι οι άλλοι δεν θα ήταν σε θέση να κατανοήσουν την κατάσταση.
Το 23% κράτησε το πρόβλημά του για τον εαυτό του λόγω του φόβου ότι μπορεί να επηρεάσει τις μελλοντικές ευκαιρίες απασχόλησής
του.
Η ύπαρξη εμβοών βέβαια μπορεί να είναι ένα πρόβλημα, αλλά δεν γίνεται απαραίτητα εμπόδιο στην αγορά εργασίας ή εμποδίζει τους πάσχοντες από εμβοές να ζήσουν μια καλή και φυσιολογική ζωή.
Επικοινωνία
Athens Pallini
15351
healthisbeautyblog@gmail.com
Άρθρα στο Blog
Επιστροφή στο περιεχόμενο