Τεχνητά γλυκαντικά: Βοηθούν ή βλάπτουν;

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τεχνητά γλυκαντικά: Βοηθούν ή βλάπτουν;

Health is beauty blog
Δημοσιεύθηκε από Medscape σε Medical articles, ιατρικά αρθρα, · 10 Οκτώβριος 2022
Tags: γλυκαντικάζαχαρητεχνητάγλυκαντικά
Η χρήση ζαχαρούχων προσθέτων ήταν ένα ύπουλο, «αρρωστημένα γλυκό» συστατικό της δυτικής διατροφής τις τελευταίες δεκαετίες. Ως εναλλακτική λύση, συχνά στρεφόμαστε σε τεχνητά, μη θερμιδικά γλυκαντικά. Αλλά η χρήση αυτών, παραδόξως, αντιπροσωπεύει επίσης μια αρνητική τάση.
Σε μία τελευταία μεγάλης κλίμακας, προοπτική μελέτη Γάλλων ενηλίκων, η συνολική πρόσληψη τεχνητών γλυκαντικών από όλες τις πηγές συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο συνολικά καρδιαγγειακής και εγκεφαλοαγγειακής νόσου. Λίγο περισσότερο από το ήμισυ της πρόσληψης τεχνητών γλυκαντικών σε αυτή τη μελέτη προήλθε από ποτά, ενώ το υπόλοιπο προήλθε από επιτραπέζια γλυκαντικά και τρόφιμα. «Συμπεριλάβαμε σκληρά καρδιοαγγειακά και εγκεφαλοαγγειακά κλινικά καταληκτικά σημεία, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, και τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η ποσότητα τεχνητού γλυκαντικού σε λιγότερο από ένα κουτί σόδας θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο τέτοιων συμβάντων», σημείωσε ο Touvier.
Η τρέχουσα μελέτη συμπεριέλαβε 103.388 Γάλλους ενήλικες από την NutriNet-Sante, εκ των οποίων το 37,1% ανέφερε κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών. Τα γλυκαντικά που αξιολογήθηκαν ήταν κυρίως η ασπαρτάμη (58% της πρόσληψης γλυκαντικών), το ακεσουλφαμικό κάλιο (29%) και η σουκραλόζη (10%), με το υπόλοιπο 3% να αποτελείται από διάφορα άλλα γλυκαντικά, συμπεριλαμβανομένων των κυκλαμικών και της σακχαρίνης.........

Δείτε το πλήρες άρθρο στα Αγγλικά: Artificial Sweeteners Linked to Higher CV Event Risk (medscape.com)Επικοινωνία
Athens Pallini
15351
healthisbeautyblog@gmail.com
Άρθρα στο Blog
Επιστροφή στο περιεχόμενο