Τι είναι τα εμβόλια mRNA και πώς λειτουργούν;

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι είναι τα εμβόλια mRNA και πώς λειτουργούν;

Health is beauty blog
Δημοσιεύθηκε από Συλλιγαρδάκης Νικόλαος σε Medical articles, ιατρικά αρθρα, · 26 Ιούλιος 2021
Tags: εμβόλιαmRNAmRNA
Τα εμβόλια βοηθούν στην προετοιμασία του σώματος για την καταπολέμηση ξένων εισβολέων (παθογόνων παραγόντων όπως βακτήρια ή ιοί), για την πρόληψη της μόλυνσης. Όλα τα εμβόλια εισάγουν στο σώμα ένα αβλαβές κομμάτι ενός συγκεκριμένου βακτηρίου ή ιού, προκαλώντας μια ανοσολογική απόκριση. Τα περισσότερα εμβόλια περιέχουν εξασθενημένο ή θανατωμένο βακτήριο ή ιό. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει έναν νέο τύπο εμβολίου που χρησιμοποιεί ένα μόριο που ονομάζεται messenger RNA (ή mRNA για συντομία) και όχι μέρος ενός πραγματικού βακτηρίου ή ιού.
  
Είναι ασφαλές ένα εμβόλιο mRNA;
 Το Messenger RNA είναι ένας τύπος RNA που είναι απαραίτητο για την παραγωγή πρωτεϊνών. Τα κύτταρα, χρησιμοποιούν τις πληροφορίες του mRNA για να παράγουν αυτές τις πρωτεϊνες. Μόλις τα κύτταρα τελειώσουν την παραγωγή μιας πρωτεΐνης, σπάνε γρήγορα το mRNA.
 Το mRNA από εμβόλια δεν εισέρχεται στον πυρήνα και δεν μεταβάλλει το DNA.
 Τα εμβόλια mRNA λειτουργούν με την εισαγωγή ενός κομματιού mRNA παραγόμενο τεχνητά, που αντιστοιχεί σε μια ιογενή πρωτεΐνη, συνήθως ένα μικρό κομμάτι μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στην εξωτερική μεμβράνη του ιού.
 
Εισάγεται ιός στο σώμα του εμβολιαζόμενου;
Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι τα άτομα που λαμβάνουν εμβόλιο mRNA δεν εκτίθενται στον ιό, ούτε μπορούν να μολυνθούν από το εμβόλιο μια και δεν εισάγεται ιός στο σώμα τους. Χρησιμοποιώντας αυτό το mRNA, τα κύτταρα παράγουν την ιογενή πρωτεΐνη. Στο εμβόλιο mRNA, το mRNA συσκευάζεται σε σταγόνες λίπους (νανοσωματίδια λιπιδίων) για την προστασία του, έτσι ώστε να μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος, όχι όμως στον πυρήνα όπου βρίσκεται το DNA, και να μην υποβαθμιστεί αμέσως. Ως μέρος μιας φυσιολογικής ανοσολογικής απόκρισης, το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει ότι αυτή η πρωτεΐνη είναι ξένη και παράγει εξειδικευμένες πρωτεΐνες που ονομάζονται αντισώματα.
 
Τα αντισώματα βοηθούν στην προστασία του σώματος από τη μόλυνση αναγνωρίζοντας μεμονωμένους ιούς ή άλλους παθογόνους παράγοντες, προσκολλώντας σε αυτούς και επισημαίνοντας τα παθογόνα για καταστροφή. Μόλις παραχθούν τα αντισώματα, παραμένουν στο σώμα, ακόμη και αφού το σώμα απαλλαγεί από τον παθογόνο παράγοντα, έτσι ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να μπορεί να ανταποκριθεί γρήγορα εάν εκτεθεί ξανά. Εάν ένα άτομο εκτεθεί σε έναν ιό μετά τη λήψη εμβολιασμού mRNA, τα αντισώματα μπορούν γρήγορα να τον αναγνωρίσουν, να τον συνδέσουν και να τον επισημάνουν για καταστροφή πριν μπορέσει να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.
 
Όπως όλα τα εμβόλια στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα εμβόλια mRNA απαιτούν έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν. Επί του παρόντος, τα εμβόλια για τον COVID-19, η ασθένεια που προκαλείται από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, είναι τα μόνα εγκεκριμένα εμβόλια mRNA. Αυτά τα εμβόλια χρησιμοποιούν mRNA που κατευθύνει τα κύτταρα να παράγουν αντίγραφα μιας πρωτεΐνης στο εξωτερικό του κοροναϊού γνωστή ως "πρωτεΐνη ακίδας". Οι ερευνητές μελετούν πώς το mRNA θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη εμβολίων για πρόσθετες μολυσματικές ασθένειες.Επικοινωνία
Athens Pallini
15351
healthisbeautyblog@gmail.com
Άρθρα στο Blog
Επιστροφή στο περιεχόμενο